Pagina 1 van 1

Politoeren?

Geplaatst: 19 jul 2015, 11:51
door ruudk
Hallo,

Ik heb een vraag over de kleur die "Mobylettegrijs" werd genoemd, maar eerder iets van olijfgroen is. Deze kleur werd gebruikt in de tweede helft van de jaren ' 50 op buisframe-modellen (S1, S2, S3, S4, S24 en misschien nog meer modellen).
In een handgeschreven brief van een Mobylette-agent uit die jaren staat dat deze lak niet met water mag worden schoongemaakt, maar dat stof/zand er met een zachte kwast moet worden afgeveegd,
vet en olie er met een kwast met benzine moet worden verwijderd en dat de glans er moet worden ingewreven met een droge wassoort.

Nu was het mij al opgevallen dat water doffe vlekken achterlaat op deze lak. Deze vlekken verdwijnen echter wel weer na enige tijd, maar ik had al het idee dat water geen goed effect had.
Na het lezen van de brief blijkt dat dus te kloppen.

Nu heb ik deze verfkleur een paar weken geleden laten namaken door een verfspecialist en die herkende de lak op het gereedschapskistje wat ik als voorbeeld had meegenomen nog uit vervlogen tijden.
Hij wist te vertellen dat deze verftechniek later verboden was, waarschijnlijk omdat er heel veel oplosmiddelen aan te pas kwamen. Er zit diepte in de lak, maar die is anders dan de diepte die je nu in bijvoorbeeld autolakken tegenkomt, welke met aluminiumdeeltjes wordt verkregen. Hij kon echter niet meer op de naam van de oude verftechniek komen. Weet iemand op het forum misschien hoe de verftechniek heet? Is het bijvoorbeeld politoeren? Ik zou het heel graag willen weten, want de verfspecialist vertelde dat hij nog nooit zo'n "rotkleur" had moeten namaken, het bleek heel erg moeilijk om de kleur benaderen met moderne lakken. Misschien dat het nog mogelijk is om te achterhalen of de oude techniek nog kan worden toegepast.

Groeten,
Ruud

Re: Politoeren?

Geplaatst: 19 jul 2015, 22:30
door MobyJoost
Politoeren is het zeker niet. Dat is een techniek, waarbij de poriën van hout met puimsteen en olie werden gevuld, waarna het oppervlak met in alcohol opgeloste schellak werd afgewerkt. Een zeer moeilijke en tijdrovende techniek, die overigens een glans opleverde, die door geen enkele lak wordt geëvenaard. De overeenkomst is wel, dat een gepolitoerd oppervlak heel kwetsbaar is en zeker niet met water moet worden schoongemaakt. Of met welk schoonmaakmiddel dan ook.

Re: Politoeren?

Geplaatst: 20 jul 2015, 00:34
door Harrie
Schellak een materiaal afkomstige van een luis, dat ook voor de isolatie van spoeldraad werd gebruikt.
Kwetsbaar zoals we ondertussen weten....
Harrie

Re: Politoeren?

Geplaatst: 21 jul 2015, 19:54
door ruudk
Bedankt voor de reacties, het is dus geen politoeren.
Schellak kwam me inderdaad ook al bekend voor van de spoeldraad-isolatie.
Misschien dat Peter L nog weet hoe de gebruikte verftechniek heet.
Groeten,
Ruud